Fiecare dintre noi dorim sa avem o greutate optima, fara kilograme in plus. Insa nici o greutate prea mica nu este normala, intrucat poate duce la aparitia anemiilor sau a starilor de slabiciune. De aceea, specialistii au pus la punct mai multe formule pentru calcularea masei corporale ideale.
Utilizand aceste moduri de calcul, ne putem asigura ca stim cam in ce marja sa ne incadram cu greutatea, astfel incat sa ne simtim sanatosi si vigurosi. De aceea, supravegherea regulata a greutatii corporale este cea mai buna metoda de a afla cate kilograme in plus sau in minus avem.
Stabilirea greutatii ideale s-a realizat, de fapt, prin diverse estimari statistice, bazate pe studierea datelor despre populatie si pe contabilizarea sperantei de viata in tarile de pe intreaga planeta.
Conform studiilor statistice realizate de specialisti, riscul de a deveni supraponderal este de sub 10% daca nici unul dintre parinti nu e gras. Probabilitatea urca la 40% daca unul dintre parinti este supraponderal si ajunge pana la 80% daca ambii parinti sunt obezi. In mod normal, depozitele de grasime din organismul uman reprezinta intre 18 si 25% din greutatea corporala la femei si intre 10 si 20% la barbati.
Formulele de calcul utilizeaza diverse variabile pentru estimarea greutatii ideale pentru o anumita persoana. Valorile rezultate din calcul pot fi diferite intre ele, de aceea, orice formula este discutabila, dar toate au fost utilizate in anumite situatii.
Formula lui Broca
Cea mai simpla si utilizata de multe persoane este calcularea greutatii ideale (GI) in functie de inaltime.
Greutate ideala in kg = inaltimea in cm – 100
Astfel, pentru un adult cu inaltimea de 175 cm, GI = 175 – 100 = 75 kg
In cazul acestei formule, greutatea ideala este supraestimata la persoanele mai inalte.
Formula lui Pende
Formula ne permite calcularea greutatii ideale tot in functie de inaltime si este valabila pentru ambele sexe.
Greutatea ideala = inaltimea (cm) / 2,4
Astfel, pentru un adult cu inaltimea de 175 cm, GI = 175 / 2,4 = 72,9 kg
Formula lui Lorentz
Aceasta formula permite calcularea greutatii ideale in functie de inaltimea si sexul persoanei.
Greutatea ideala = T - 100 – [(T - 150) / N]
In aceasta formula, T este inaltimea (in cm), iar N este 2 pentru femei si 4 pentru barbati.
Formula este cea mai utilizata, avand avantajul de a indica o greutate relativ acceptabila pentru majoritatea persoanelor mature. Principalul defect este faptul ca formula nu ia in calcul varsta individului si deosebirile de constitutie.
Formula greutatii ideale in functie de inaltime si de varsta
Greutatea ideala = (inaltimea – 100) + (varsta / 10) x 0,9
Astfel, pentru un adult in varsta de 40 ani, cu inaltimea de 170 cm, GI = 66,6 kg. Aceasta formula poate fi aplicata cu incredere si in cazul copiilor.
Formula lui Lorentz modificata
Calculeaza greutatea ideala in functie de inaltime, sex si varsta.
La barbati: Greutatea ideala = [inaltimea (cm) -100 - ((inaltimea-150 ) /4)] + [(varsta-20) /4]
La femei: Greutatea ideala = [inaltimea (cm) -100 – ((inaltimea-150 ) /2,5)] + [(varsta-20) /6]
Formula lui Creff
Calculeaza greutatea ideala in functie de inaltime, varsta si constitutie.
Constitutie normala: Greutatea ideala = [inaltimea (cm) - 100 + (varsta / 10)] x 0,9
Constitutie zvelta: Greutatea ideala = [inaltimea (cm) - 100 + (varsta / 10)] x 0,9 x 0,9.
Constitutie robusta: Greutatea ideala = [inaltimea (cm) - 100 + varsta / 10)] x 0,9 x 1,1
Formula lui Creff corecteaza formula lui Lorentz, luand in considerare varsta si constitutia. Pentru a afla ce tip de constitutie aveti, cuprindeti cu degetul mare si cu aratatorul incheieturii mainii. Daca degetele se suprapun, inseamna ca aveti o constitutie zvelta; daca degetele se ating, constitutia dvs. este normala, iar daca acestea nu se ating, aveti o constitutie robusta.
Formula in functie de IMC
IMC (indicele de masa corporala) este utilizat ca un criteriu de referinta pentru definirea obezitatii. Luand acest indice ca punct de referinta, se poate propune o greutate ideala - care corespunde unui IMC de 21,75.
Greutatea ideala = inaltimea (m) x inaltimea (m) x 21,75.
Astfel, pentru un adult cu inaltimea de 170 cm, obtinem GI = 1,70 x 1,70 x 21,75 = 62,85 kg.
In functie de marja valorilor considerate normale ale IMC-ului, putem determina greutatea minima si cea maxima acceptabile:
Greutatea minima = 1,70 x 1,70 x 18,5 = 53,46 kg
Greutatea maxima = 1,70 x 1,70 x 25 = 72,25 kg
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.